Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne dla zdrowia naszego organizmu i dobrego samopoczucia na co dzień. Ich uzupełnianie w diecie jest ważne, zwłaszcza w przypadku osób, których dieta uboga jest w kwasy tłuszczowe. Jednak nie wszystkie suplementy diety czy źródła omega-3 są równie cenne. Ich przyswajanie przez organizm jest różna w zależności od źródła.
Omega-3 – źródła
Podstawowe źródła kwasów omega-3 w naszym pożywieniu to przede wszystkim:
- ryby morskie: łosoś, dorsz, śledź, makrela, szprot, halibut,
- algi morskie,
- oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, lniany, sojowy,
- orzechy włoskie,
- tofu,
- nasiona chia,
- zielone warzywa liściaste.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także składnikiem tranu pozyskiwanego z wątroby rekina. Jednak pozyskiwany w ten sposób omega-3 jest wysoko przetworzony. Poza naukowcy biją na alarm, że jego źródła są na wyczerpaniu. Niezastąpionym i pewnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są skorupiaki zamieszkujący Morze Norweskie – widłonogi żywiące się mikroalgami. Ich populacja odradza się każdego roku, a pozyskane z nich kwasy tłuszczowe nie są poddawane wysokiemu przetworzeniu, dzięki czemu zachowują swoje właściwości odżywcze bez negatywnych skutków chemicznego przetwarzania oraz łatwo się przyswajają.
Omega-3 – wpływ na zdrowie
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie:
- Opóźniają procesy starzenia.
- Regulują metabolizm, dzięki czemu pomagają dbać o smukłą sylwetkę.
- Wykazują działanie antynowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty.
- Regulują poziom trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału.
- Polecane są osobom zmagającym się z chorobami serca i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
- Podnoszą odporność organizmu.
- Wspomagają przepływ krwi w mózgu.
- Podczas ciąży pozytywnie wpływają na rozwój układu nerwowego u płodu.
- Regulują nastrój, dzięki czemu mogą zmniejszać objawy depresji.
- Wykazują działanie ochronne względem plamki żółtej, chroniąc ją przed zwapnieniem.
Celem uzupełnienia diety w kwasy tłuszczowe omega-3 zalecane jest stosowanie wysokiej klasy suplementów diety, zawierających nisko przetworzone omega-3.