Zachorowalność na cukrzycę wciąż wzrasta, dlatego też od wielu lat zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca może wystąpić w każdym wieku i aktualnie diagnozowana jest nawet u dzieci.
Powodem upośledzenia wrażliwości komórek na insulinę jest przede wszystkim nieprawidłowa dieta. Dlatego też diabetycy powinni być bardzo uważni, jakie pokarmy spożywają i systematycznie kontrolować poziom glukozy we krwi. Jakie inne cenne porady są niezwykle istotne dla diabetyków?
Unikanie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczówtrans
Cukrzyca zazwyczaj kojarzona jest z nadmiarem cukru w diecie. Jednak nie należy zapominać o tłuszczach, które również stanowią poważne zagrożenie w postępie tego schorzenia. Tłuszcze nasycone oraz trans osłabiają komórki trzustki produkujące insulinę oraz przyczyniają się do zmniejszenia wrażliwości tkanek i komórek na ten hormon. Dlatego też produkty pochodzenia mięsnego będące źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych powinny być spożywane w kontrolowanej ilości. Poważniejszym zagrożeniem są tłuszcze trans pochodzenia sztucznego, które powstają na drodze uwodornienia tłuszczów roślinnych. Źródłem tego typu tłuszczów są przede wszystkim produkty wysoko przetworzone, do której zalicza się fast food żywność fast food (pizza, hamburgery, kebaby, czy hot-dogi), a także margaryna oraz wszelkiego rodzaju słodycze, takie jak czekolady, ciasta oraz batony.
Cukrzyca stanowi poważny problem społeczny, a działania profilaktyczne w postaci zbilansowanej diety, w której eliminowane są tłuszcze nasycone oraz uprzemysłowione tłuszcze trans mogą przyczynić się do znacznego zminimalizowania ryzyka zachorowania.
Więcej o zdrowym stylu życia przeczytasz w serwisie https://prank.pl/.